Rss

5 Live Linux Desktop Distributioner du borde känna till

Linux är en så unik best. Flagskeppet för open source-plattformar gör saker som inget annat operativsystem kan göra. Typexemplet … Livedistributionen. Vad är en livedistribution? Enkelt. Genom att utgå helt från RAM kan en live Linux-distribution ge dig en fullständig instans av operativsystemet (från antingen CD / DVD eller USB) utan att ändra ditt nuvarande system.

Vad betyder detta för dig? Det betyder att du kan antingen använda en live-distribution för att testa om Linux är rätt för dig, eller så kan du bära runt en Linux-distribution för att använda efter eget tycke. Vill du inte starta upp i en Windows-dator? Bra. Dra ut din pålitliga, levande Linux-USB-enhet och starta upp ditt distributionsval.

Men vilka utdelningar ger den bästa liveupplevelsen? Det är en utmanande fråga, och en som är tydligt mottaglig för partiskhet. Den enes favoritdistribution är den andres mest hatade. Vad jag har gjort är att samla de fem distributioner som jag tror visar på idén om att leva Linux bäst. Dessa är inte avsedda att vara livefördelningar för administratörer (som till exempel PartedMagic, Clonezilla eller SystemRescueCD). Den här listan handlar om att starta till ett fullfjädrat Linux-skrivbord som kan uppfylla dina behov och tjäna dem bra.

Med det sagt, här är mina fem Linux-distributioner som fungerar bra i ett liveformat:

Ubuntu

Ubuntu leder upp min lista över livedistros av flera anledningar. Huvudskälet är lätt – Ubuntu, som en livedistribution, utgör ett otroligt verktyg för att visa vad Linux kan göra, och den här idén går faktiskt bortom individen för att fungera som ett medel för att sprida ordet. Ubuntu är en av de bästa distributionerna för detektering och support av hårdvara, så du vet när du startar Ubuntu USB i live-läge, att allt kommer att fungera och fungera bra. Dessutom hamnar du på ett underbart skrivbord som är lika användarvänligt som alla andra.

Tillsammans med hårdvaruunderstöd och det moderna skrivbordet, kommer Ubuntu också med allt du behöver direkt ur webbläsaren: webbläsare, kontorspaket, e-post, multimedia – det som varje genomsnittlig användare behöver för att få jobbet gjort.

Du kanske också ifrågasätter mitt val av att inkludera en distribution med större fotavtryck. Anledningen till detta är enkelt: Nästan alla moderna datorer har hästkrafterna att springa till och med som Ubuntu, som en direktdistribution, utan problem. Så varför inte utnyttja den kraften och starta upp en distribution som har allt du behöver.

Netrunner

Netrunner Linux fokuserar på KDE Plasma-miljön och kommer förinstalleras med flera överraskande verktyg. På toppen av standardpriset hittar du även Skype, Wine, Gimp, VLC, Steam och VirtualBox (Obs! Steam och VirtualBox kan inte effektivt köras från en livemiljö) och mycket mer.

Netrunner kommer i två olika smaker: En standardutgåva och en rullande frisättning. Standardutgåvan baseras på Debian-pakethantering och den rullande släppcentralen kring Arch-pakethantering. En anledning till att jag valde Netrunner över en annan KDE-baserad distribution är att de lyckats optimera KWin för att köra på lågdrivna maskiner (vilket gör den idealisk för en live-distribution). Netrunner lägger också till en praktisk sidopanel (tillsammans med standard KDE-panelen) för att ge dig tillgång till multimedia kontroller. Du hittar massor av teman och anpassningar som finns tillgängliga i Netrunner som du inte hittar i andra vanliga KDE-distributioner.

BunsenLabs Linux

Kommer ni ihåg CrunchBang Linux? Tja, det projektet är dött. Lyckligtvis blev projektet upptaget och givet livet åter, men som BunsenLabs Linux. Vad handlar denna fördelning om? BunsenLabs Linux är byggt på Debian Jessie och använder fönstret Openbox-fönsterhantering (med tillägg av tint2-panelen och Conky-systemmonitorn).

Vad som är bra med BunsenLabs Linux är att det är en tinkers dröm. Den levereras komplett med många teman och Conky-konfigurationer så att du kan få skrivbordet att se ut och känna exakt hur du vill … hela tiden drar du inte maskinen till en långsam kvarhållning. Du hittar många idéer för anpassning i BunsenLabs användarforum. BunsenLabs Linux kan köras på 32-bitars, 64-bitars och till och med ARM-baserade maskiner!

Porteus

Porteus är en unik tolkning av Linux-distributionen (med mindre än 300 MB), eftersom den är modulär till naturen. Till skillnad från de flesta Linux-distributioner som arbetar med en pakethanterare använder Porteus förkompilerade moduler som snabbt kan sättas in i operativsystemet. När du är klar med en modul kan du avaktivera den, så den tas sedan bort från katalogstrukturen. Med det här systemet använder du bara vad du behöver och inget annat kan muta ner på plattformen. Du kan ladda ner moduler och lagra dem lokalt, för att användas när det behövs. Porteus lagras också i ett komprimerat format, så det dekomprimeras mycket snabbt. Dessutom har alla startskript återkallats för att öka start- och avstängningshastigheterna kraftigt, så du har möjligheter till en perfekt live Linux-upplevelse.

AV Linux

Låt mig först varna att AV Linux inte är tillgänglig för tillfället. Utvecklaren har tagit bort version 6.0.4 och är redo att släppa AV Linux 2016. Det blir värt att vänta. Även om jag sa att jag inte inkluderade uppgiftsspecifika Linux-distributioner, är den här lite annorlunda. AV Linux är en distribution speciellt utformad för att, som du kanske har gett, en skapande plattform för ljud / video / grafik.

AV Linux är inte din vanliga distribution. Istället är det en förkonfigurerad ögonblicksbild av Debian-testdistributionen (den nuvarande testen Debian-versionen kallas Stretch). Med denna distribution hittar du ett Xfce 4-skrivbord och all programvara du behöver för att skapa ljud och video (inklusive en anpassad Linux-RT-kärna och Jack Audio Connection Kit, för låg latens). Bland de multimediecentrerade programvaruförsäljningarna hittar du: Ardor, Audacity, Blender, Cinelerra, Handbroms, Vätgas, Kdenlive, MuseScore, OpenShot och VLC Media Player. Jag hoppas vi kommer snart att se AV Linux 2016 release. Om du är av den kreativa sorten, är du skyldig dig själv att kolla in AV Linux.

Och där har du de fem Linux-distributioner som ger en enastående liveupplevelse. Hämta en (eller alla dessa) och skapa en bärbar, levande Linux-enhet som garanterar att du alltid har ditt skrivbord med dig.