Rss

Windows som en service? Nu är det dags för Linux

Expert Windows-skribent Ed Bott påpekade nyligen att “Windows as a Service” tagline för Windows 10 inte bara är en marknadsföringslinje. Han har rätt. Nu är Microsoft inte redo att erbjuda ett sant Windows-as-a-service-erbjudande där du kör ditt skrivbord från molnet. Inte än. Men om Microsoft skulle köpa Citrix, skulle det vara en annan historia.

Rykten om Citrix

Ja, du har hört Citrix rykten som aldrig verkar ta slut, men det ser ut som om Microsoft äntligen kan göra det. Kombinationen var alltid meningsfull, men med den tidigare Microsoft-verkställande direktören Kirill Tatarinov, som nu är ansvarig för Citrix som VD och koncernchef, har Microsoft sin man på insidan.

Dessutom har Citrix just börjat erbjuda Xen Desktop Essentials. Med det senaste Xen-programmet kan du hantera Windows 10 fjärrskrivbord från Azure för 12 USD per användare och månad. Tidigare 2016 fick Microsoft några av sina partners att erbjuda företagsversioner av Windows 10 – Windows 10 Enterprise E3 och E5 – från molnet.

Windows 10 – En ny version i molnet

Här bör också nämnas att det finns en ny version av Windows 10, kallad “Cloud”, som kommer. Var inte vilseledda av namnet. Detta verkar vara en återupplivad version av den misslyckade Windows RT. Det verkar som om det denna gång har samma mål att ta tillbaka marknadsandelar från Chromebooks. Lycka till med det, Microsoft.

Under tiden påpekade Bott, även om riktiga molnbaserade Windows 10-skrivbord började rulla ut, att användare redan har mycket mindre kontroll över “sina” Windows 10-skrivbord. Om du till exempel kör Windows 7 SP1 har du inte haft några större förändringar på sex år. Det är verkligen stabilitet. Windows 10? Uppgraderingscykeln är nu cirka 18 månader. Mer irriterande, medan du kan skjuta upp uppgraderingarna, kan du inte vägra dem.

Du kan inte ens vägra patchar

När det gäller patchar kan du inte vägra dem heller. Det är allt eller ingenting. Gud hjälper dig om du har missionskritiska program eller hårdvara som bryts av en ny samling patchar. Du kan inte rulla tillbaka den enda dåliga korrigeringsfilen för att åtgärda kompatibilitetsproblem längre. Som sagt var det allt eller ingenting.

Om du är en sysadmin känner du redan till detta. Det kommer bara att bli värre eftersom Microsoft tar hand om “dina” skrivbord. Vad kan du göra? Tja, du kan hålla dina Windows 7-maskiner igång, men Microsoft har ändrat 7-patching till en roll-up-modell också om du som vanligt använder Windows Server Update Services (WSUS).

Har du några andra alternativ?

Ja, du kan växla till Mac. OK, så mycket för den tanken. Dessutom är begreppet att flytta från Microsoft till Apple om det är ett dåligt skämt på jakt efter mer kontroll över ditt system. Så, om du verkligen vill styra ditt skrivbord framåt, finns det bara ett val: Linux. Det måste alla veta idag. Många skriker så högt så det hörs härifrån. Men tänk på det. Har du ett annat val? Det finns ju faktiskt lyckliga människor som har använt Linux-skrivbord i årtionden. De arbetar. Faktum är att de fungerar bra.

Enda rekommendationen är Linux

I synnerhet rekommenderas Linux Mint. Det är stabilt, det fungerar som en finjusterad klocka, och det är gratis. Om du använder kanelbordsskrivbordet tror dina användare att de har rest i tid till skrivbordet i Windows XP. Applikationer är lätta att konfigurera. Dessa dagar laddar du bara ner och installerar dem från en appbutik.

Linux-program är också enkla att använda. Personliga favoriter är att LibreOffice fungerar bra för kontorsarbete. Den senaste versionen, 5.3.2, fungerar bättre än någonsin med Microsoft Office OpenXML-format. Och det finns alltid Google Dokument.

Hjälp – Du kan inte jobba som vanligt!

Vad är det? Du kan inte leva utan Microsoft Office? Gör då inte det. Du kan köra Office 365 på Linux. För den delen, när en användare påpekade att OneDrive sprang som en hund på Linux, fixade Microsoft det. Ja, du läste det rätt. Microsoft fixade en allvarlig bugg med hur en Microsoft-app körde på Linux. Detta betyder väl att även de anser Linux vara viktigt. Hur nu det ska gagna dem i längden. Kanske är det ett medvetet självskadebeteende.

När nu så många gillar Linux-skrivbordet, finns det verkliga problem med att distribuera det i verksamheter. Mint, den personliga favoriten, till exempel, erbjuder inte företagsstöd. Du kan få företagsstöd från andra Linux-distributörer, som Canonial (Ubuntu), SUSE och Red Hat, för deras distributioner.

Förinstallerat Linux – Det enda lönsamma alternativet

Det är inte lika lätt att få Linux förinstallerat på skrivbord. Det finns special Linux-PC-leverantörer, som gör detta på alla PC med det är få. Av de stora PC-leverantörerna är Dell den enda som gör en ståndpunkt i att sälja färdiga Linux-datorer. Du kan få Linux-stationära och bärbara datorer från andra toppleverantörer, inklusive HP och Lenovo, men detta är inte lätt.

När nu allt är sagt, om du verkligen vill ha din IT-avdelning som ansvarar för dina datorer utan inblandning av Microsoft (eller Apple och Google med Chromebooks) är det dags att seriöst börja överväga Linux-alternativet. Det finns verkligen inga andra lönsamma alternativ.