Rss

När det gäller ditt privata liv väljer du Linux

Det sades nyligen av många att Windows är alldeles för nyfikna, men du vet vad? Det är inte bara Windows. Ända sedan Yosemite kom ut, har Apples MacOS varit lika otillförlitlig. När det gäller Chrome OS, Android och iOS, kom igen! De är alla byggda kring molntjänster. Genom design delar de allt du gör med de tjänster du använder till tredje part. Vad är svaret? Desktop Linux.

Med president Trump som överväger att fråga utländska besökare att avslöja alla webbplatser och sociala medier sajter de besöker. Sedan Jeff Sessions, Trumps advokatgeneral, väljer att ha kryptografiska bakdörrar, måste det anses att integritet är viktigare än någonsin.

Lovordar Linux som skrivbord

Sannerligen har många lovat skrivbordet Linux i åratal, men integritet är en ny anledning att använda detta. Tidigare, medan Windows hade osäker säkerhet, rapporterades det åtminstone inte till huvudkontoret. Nu gör det. Så gör nästan alla operativsystem. Chrome OS och Android, till exempel, är Linux-distributioner, men de utför endast detta fullt ut med en internetanslutning. Google gör sina pengar från din information.

Så om integritet verkligen spelar roll för dig, behöver du ett operativsystem som inte sänder dina drag till World Wide Web. För alla praktiska ändamål betyder det skrivbordet Linux. Varför? Eftersom du säkert kan använda molntjänster som Gmail eller till och med Microsoft Office 365 på Linux, lever de och arbetar de flesta Linux-applikationer direkt på ditt skrivbord.

Så fungerar applikationerna i Linux

Dessa applikationer, till exempel LibreOffice-kontorspaket, Evolution-e-postklient och GIMP-bildredigerare, är lika bra som deras Windows-motsvarigheter. Om du behöver ett specifikt Windows-program är chansen bra att Wine 2.0, en uppsättning Windows API-filer som finns i Linux, låter dig köra ditt program ovanpå Linux. Till exempel kör Microsoft Office 2013 nu på Linux med Wine.

Om du tycker att Linux är för svårt att använda, tänk igen. Moderna Linux-distributioner är lika lätta att använda som Windows XP någonsin var. I synnerhet gillas Linux Mint 18.1 med kanel skrivbordet. Mint har allt som ett traditionellt WIMP (Windows, ikoner, meny och pekare) skrivbord ska ha. Om du har använt något skrivbord under de senaste 10 åren, kommer du snabbt att få upp arbetstakten med Mint.

När säkerheten är viktig

Dessutom är Linux mindre benägen för sårbarheter än Windows. Windows 10 får sin regelbundna andel av kritiska patchar varje månad. Du ska inte alls vara bekväm med att Microsoft släpper sina säkerhetsbulletiner till fördel för en sökbar databas med supportdokument. Jag tror att det kommer att göra det mycket svårare att veta vad som är fel med Windows.

Om du vill ha ännu mer säkerhet, och om du är villig att gå den extra milen för att få det och inte är någon vanlig stationär användare. Försök då med härdade Linux-skrivbordshanteringar som Kali Linux, Qubes OS och Tails. Tänk på att det du gör på internet bestämmer din nivå av integritet. Om du skickar in alla dina tankar på Facebook, kan du även glömma att Tails ger dig någon riktig integritet att tala om.

Förstå inte det hela fel. Linux har sin del av säkerhetsproblem, men det finns mycket färre av dem. Ändå, som säkerhetsguru Bruce Schneier säger visst visst, “Säkerhet är en process, inte en produkt.” Med Linux börjar du dock från en säkrare och privat grund.