Rss

Vad är Linux?

För de med erfarenhet och kunskap inom datorer är Linux en självklarhet när det kommer till att välja operativsystem, men det finns många som känner att de inte vet tillräckligt om Linux för att vara bekväma med att byta till det. Därför kan det vara nödvändigt att erbjuda en kort historia över hur Linux skapades.

Först kan det dock vara nödvändigt att ge en kort förklaring av vad ett operativsystem är. Operativsystemet är den första programvaran som körs när du startar din dator. Operativsystemet hanterar datorns resurser för att sedan tilldela dem åt de applikationer du vill utföra. Genom operativsystemet får du tillgång till viktiga tjänster som gör att datorn fungerar som den ska. Dessa tjänster inkluderar schemaläggningen, som allokerar utförandet av din CPU till en rad olika uppgifter. Tack vare schemaläggningen kan du göra flera saker på din dator samtidigt, som att ladda ner ett dokument samtidigt som du aktivt arbetar på ett annat. Operativsystemet möjligör även arbetet för olika “managers,” program som bland annat kontrollerar minne, hårddisk och nätverk. Datorns säkerhetsinställningar kontrolleras även dem av operativsystemet.

Innan Microsoft börjat dominera marknaden för operativsystem använde majoriteten av aktörer på marknaden sin egen version av UNIX, en flexibel mall för konstruktionen av operativsystem som gav företag möjligheten att enkelt designa sina egna. Problemet med detta beroende av UNIX var att eftersom alla operativsystem på ett eller annat sätt var unika i sin design blev det oerhört svårt att utveckla mjukvara som kunde användas av alla aktörer. Marknaden var i desperat behov av ett operativsystem som var enkelt att utveckla mjukvara för och som gjorde det möjligt för mjukvaror att användas universellt. Detta var precis vad Microsoft erbjöd marknaden med Windows NT.

Problemet många hade med Microsofts produkter var att de begränsade användarens kontroll över datorns administrativa funnktioner. Det skapade ett behov hos marknaden som Linux kunde uppfylla. Linus Torvalds, skaparen av Linux, släppte ut Linuxkärnan (en kärna är ett operativsystems centrala komponent) på nätet och erbjöd människor att utveckla mjukvara för den, givet att den utvecklade mjukvaran inte såldes vidare för pengar. Torvalds var bestämd med att Linux skulle vara ett kostnadsfritt operativsystem. Tusentals människor hjälpte till med att utveckla mjukvara för Linux, och sakta men säkert växte det till att bli operativsystemet vi känner till idag.