Rss

CentOS7

Känd bland Red Hat användare som RHEL-klon med serienumret avskrapat, är CentOS för personer som vill ha RHELs stabilitet och lång livslängd. Här vill de inte betala för RHELs varumärke eller support. Även om CentOS-projektet och Red Hat började fungera tillsammans 2014, är CentOS tekniskt ett självständigt projekt, och det erbjuder några versioner av RHEL-koden som sannolikt kommer att gillas av utvecklare.

De största anledningarna att använda CentOS kommer ner till systemets övergripande stabilitet och fullständiga binära kompatibilitet med RHEL. Om du utvecklar programvara specifikt för RHEL, är kompatibilitet den viktigaste orsaken, men många utvecklare lockas till RHEL-liknande stabilitet, eftersom det garanterar en förutsägbar och reproducerbar miljö. Och precis som med Red Hat, stöds specifika utgåvor av CentOS i många år. CentOS 7 kommer till exempel att få uppdateringar fram till 30 juni 2024.

Massor av dåliga nyheter

Nu de dåliga nyheterna. För det första förändras programvaran som tillhandahålls i en viss utgåva av CentOS nästan aldrig. Stöd till operativsystemet består av bugg- och säkerhetskorrigeringar för de viktigaste versionerna av varje paket som skickas med operativsystemet, men innehåller inte aktuella uppgraderingar till de paketen. Ett exempel: Den version av Nmap som skickas med CentOS 7 är 6,40, medan den version som skickas med Fedora är 7.12. Ligger du då tveklöst efter eller går det bra ändå?

Mer dåliga nyheter: Många vanliga komponenter som finns i en skrivbordsuppbyggnad ingår inte som standard i någon av CentOS-utgåvorna. Till exempel hittar du inte stöd för MP3-uppspelning i någon av de vanliga CentOS-paketen. Samma sak gäller gemensamma utvecklingsverktyg som IDE. De enda utvecklingsverktygen som finns tillgängliga i CentOS är de gamla pålitliga produkterna som Emacs och Vim.

Det finns lösningar på det mesta

Det här är dock inte svårt att arbeta runt. En av de största tredje parts utgivarna för CentOS, Red Hat Software Collections repo, tillhandahåller som namnet antyder samlingar för att tillgodose specifika behov. Sammanställningen “devtoolset” innehåller till exempel Eclipse, tillsammans med all dess supportprogramvara. Inställningen tar bara ett par rader med att skriva: sudo yum install centos-release-scl och sudo yum installera devtoolset-4. En annan möjlighet, och en som utvecklare kan finna särskilt attraktiv beroende på vad de gör, är att installera Docker och använda behållarbilder för deras mjukvarubehov.

Installationsprocessen

Installationsprocessen för CentOS är nästan identisk med den för Fedora. De enda stora skillnaderna är alternativ som om du vill installera verktyg som kdump eller aktivera säkerhetspolicyer. Om du vill ha något som en komplett skrivbordsutvecklingsmiljö måste du dock konfigurera detta själv efter installationen. Det gör du antingen för hand eller genom ovanstående tredjepartsutgivare.

Alternativt kan du snyta till dig en av CentOS mer skrivbordsvänliga responder som LiveGNOME och LiveKDE. Även om de här versionerna ger dig en skrivbordsmiljö, ger de inte mycket utrymme eller utvecklings- samt skrivbords- programvara. Återigen måste du ta med dig dina egna verktyg.