Rss

Fedora 25

Fedora har länge fungerat som en unik utvecklare som visar att det finns ny moderna funktioner som eventuellt kan göra till och med Red Hat Enterprise Linux intresserade. Detta system har också skapat en bra skrivbordsmiljö för Linux-utvecklare, särskilt nu när Fedora har delats upp i separata skrivbords-, server- och molnutgåvor. Skrivbordsutgåvan är givetvis i fokus här.

Fedoras vart annat år utgåvor är både bra och dåliga nyheter för utvecklare som hatar att ha allt uppdaterat hela tiden. Goda nyheter: En ny version avbryter inte automatiskt den befintliga, så du kan hålla fast vid en viss version av Fedora under en tid. Dåliga nyheter: Individuella utgåvor stöds endast 13 månader efter utgivandet, och det finns inga långsiktiga supportutgåvor. Om du väljer Fedora måste du utföra en fullständig uppgradering minst en gång om året om du inte vill förlora support. Det betyder att du kanske vill behålla dina användar- och utvecklingsdata på en separat partition om du behöver helt och hållet behöver svabba helt däcket i skeppet som du kallas hårddisk.

Fedoras standardskrivbord ger dig lätt navigation

Fedoras standardskrivbord är GNOME 3, vilket är ganska diskret och lätt att navigera. Utvecklare som vill ha en mer minimal skrivbordsupplevelse kan installera ett annat skrivbord, eller helt enkelt ta en annan utgåva av Fedora,en av dess spins, med ett alternativt skrivbord förinstallerat. KDE Plasma, XFCE, LXDE, Mate-Compiz, kanel och även OLPC SOAS-skrivbordet är alla tillgängliga.

En hel sektion av information rörande varje ny version av Fedora riktar sig specifikt till utvecklare som använder operativsystemet. Dessa noteringar går in i detalj om de olika språk, runtime, som är förpackade med Fedora och de nya verktygen som finns tillgängliga för olika språk. Till exempel vad som är nytt för GCC-användare i noterna för Fedora 24.

Uppdateringar och utvecklingsverktyg i Fedora

Fedoras snabba uppgraderingscykel innebär att de kombinerade språken och runtime tenderar att vara de senaste versionerna som är lämpliga för produktion. Till exempel innehåller Fedora 25 Ruby on Rails 5.0 och Go 1.7. Du hittar även Mozillas Rust i det senaste Fedora. Detta är ett tecken på hur Fedoras underhållare ser till både framtiden och nutiden. Flera versioner av Python är alla tillgängliga sida vid sida, tillsammans med PyPy och Jython. Den senaste produktutgåvan av Docker ingår också.

Utvecklingsverktygen i Fedors mjukvaruförråd sträcker sig från traditionella erbjudanden som Eclipse och Vim till liknande MonoDevelop, Code :: Blocks och Geany. Du hittar även IDE för Arduino och MCU 8501 hårdvarukort. Det finns inte den variation du får med Ubuntu, men med Red Hats allmänt förekommande RPM-paketformat, Docker och Flatpak-support har du gott om alternativ för att lägga till program från tredje part.