Rss

Linux Mint 18.1

Linux Mint är ett Ubuntu-derivat, men det skiljer sig tillräckligt från Ubuntu för att motivera sin egen position i Linuxvärlden. Det övergripande målet med Mint är att skapa en bekväm skrivbordsmiljö där nästan alla gemensamma beslut om installationsprocessen redan gjorts för dig. Vad är meningen med en utvecklare som går ut med en användardistro för ett Open-Source system, kanske du frågar?

Anledningen är enkel. En utvecklare är också en användare, och många av de funktioner som gör användarna bekväma kan du också utveckla. Mints installationsprocess kräver till exempel inget beslutsfattande om du bara vill ha ett funktionssystem ur lådan. Eftersom standardfilsystemet är ext4 med både operativsystem och användardata på samma partition kan du alltid anpassa din skapelse, till exempel BtrFS för OS och XFS för användardata a la OpenSuse. Men Mint standard är helt glasklara, och genom att checka ytterligare boxar kan du installera alla tredjeparts och slutna drivrutiner som ofta används i en skrivbordsmiljö.

Mint smakar kanel hela vägen till kakburken

Mint signatur skrivbord, kallad kanel, har tillräckligt nära för Windows XP och Windows 7 för att vara omedelbart användbart för icke-Linux infödingar. Det kan formas om du behöver det, men användbart direkt ur lådan utan tweaking. Med detta sagt, Cinnamon och Mint själv är mycket konfigureringsbar, skriptbar och anpassningsbar. Mycket av utvecklingen är i Python, JavaScript och C, vilket innebär att alla utvecklare med erfarenhet i de två första kan dyka in och tweaka systemet fritt.

Programvaror och slutord

Programvaran som finns i Mints standardskåp är ett eko av vad som finns i Ubuntu. Det är mer bra nyheter för utvecklare, eftersom Ubuntu kommer välutrustad i det avseendet. Många populära utvecklingsverktyg – Eclipse, NetBeans, Geany, MonoDevelop, Lazarus (Free Pascal IDE) och så vidare är tillgängliga utan att behöva ansluta till en extern källa eller installera från en nedladdning. Du kan också installera Ubuntu Make från Linux Mint community webbplats, vilket ger dig Umakes utvecklingsstackar till hands.

Slutligen, eftersom alla Mint-utgåvor är baserade på Ubuntu LTS-utgåvor, är de garanterade att ha ett långt fönster öppet rörande serviceuppdateringar. Mint 18.1 är till exempel planerad för att ha stöd fram till april 2021.