Rss

Linux nya roll i spelvärlden

Det finns många som blivit avskräckta från att använda Linux för att de uppfattat det som ett ovanligt operativsystem med begränsat användningsområde. Självfallet är verkligheten långt ifrån detta perspektiv, få operativsystem är lika mångsidiga och användbara som Linux, men ibland räcker det inte med förklaringar. Ibland behöver man demonstrationer för att visa hur bra någonting kan vara. För detta ändamål kommer dagens blogginlägg att fokusera på Linux roll i världen av datorspel.

För tio år sedan hade det nog varit sant att påstå att en dator som kör Linux skulle ha det svårt att hinna i kapp andra operativsystem vad gäller spelvärlden. Pc har dominerat den marknaden som den absoluta platformen att utveckla spel till i flera år, och till och med Apple hade vid den tidpunkten starkare spelsupport att skryta med än vårat älskade Linux. Visserligen kunde en skicklig användare få vadsomhelst att funka med Linux, men det krångel som medförde en sådan process blev en av många kritiska punkter mot systemet.

Nu är dock situationen annorlunda, och vi har Valve att tacka för det- Valve, de världskända spelutvecklarna som utöver sina legendariska spel som Half Life och Team Fortress, också äger tjänsten Steam. Steam är onekligen den mest populära och framgångsrika tjänsten för försäljningen av spel i världen och ända sedan februari år 2013 har Valve erbjudit en Linux-variant av Steam. Detta har gett operativsystemet möjligheten att bli en medlem av PC-världens största spelmarknad. Inte nog med att det nu finns ett oerhört enkelt sätt att kategorisera alla spel som finns tillgängliga för Linux användare, nu finns det även en platform vi kan använda för att demonstrera för världens spelutgivare att Linux är en marknad värd att tillgodose. Tack vare Steam finns nu möjligheten att använda marknadens krafter för att förbättra Linux ställning i spelvärlden.
Detta är dock inte det bästa Valve har haft att erbjuda Linux användare. Deras alldeles egna operativsystem Steam OS är helt Linux-baserat. Detta är ett tydligt meddelande från Valve att den tjänst som bäst erbjuder de möjligheter de eftersöker, den tjänst som bäst kan tjäna spelvärldens framtid är just Linux. Den positiva inverkan som Linux tycks börjat få på spelvärlden bör absolut inte underskattas. Det kan mycket väl vara så att bara några år in i framtiden så är Linux det operativsystem som  leder spelutveckligen framåt. Detta är något värt att fira.